Digitalt kort i mobilen: Såhär fungerar det

Med teknikens snabba framsteg blir allt fler tjänster digitala, och det klassiska plastkortet håller på att bli historia. Istället har vi nu möjlighet att lagra våra bank- och medlemskort direkt i våra smartphones. Men hur fungerar egentligen detta digitala kort i mobilen? Låt oss dyka ner och förstå detta fenomen.

Vad är ett digitalt kort?

Ett digitalt kort är en elektronisk version av ditt fysiska plastkort, vare sig det är ett bankkort, kreditkort eller medlemskort. Istället för att bära med dig alla dessa fysiska kort kan du nu lagra dem i en digital form i din smartphone. Informationen från kortet representeras digitalt, vilket gör att du kan använda det för att genomföra transaktioner precis som med det fysiska kortet.

Hur lägger jag till ett digitalt kort i min mobil?

Det är enkelt att lägga till ditt kort i din mobil:

 1. Öppna din mobila plånboksapp, såsom Apple Wallet, Google Pay eller Samsung Pay.
 2. Följ appens instruktioner för att lägga till ett nytt kort. Oftast innebär detta att du skannar ditt fysiska kort med mobilens kamera, eller manuellt matar in kortinformationen.
 3. Bekräfta din identitet genom att ange en engångskod som skickas till dig via SMS eller e-post.
 4. När ditt kort har verifierats, är det redo att användas digitalt!

Hur genomför jag en betalning med mitt digitala kort

Att betala med ditt digitala kort är lika enkelt som att använda ditt fysiska kort:

 1. När du närmar dig en betalterminal som stöder kontaktlösa betalningar, lås upp din telefon.
 2. Håll telefonen nära terminalen.
 3. Bekräfta betalningen genom att använda fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller en PIN-kod.
 4. När betalningen har genomförts, får du en bekräftelse på skärmen, och beroende på appens inställningar, även ett kvitto via e-post eller en notis på din mobil.

Är digitala kort säkra?

Ja, digitala kort anses vara mycket säkra. Här är några skäl:

 • Tokenisering: Istället för att lagra ditt faktiska kortnummer skapas en unik ”token” eller kod som representerar ditt kort. Denna token används för att genomföra betalningar, vilket innebär att ditt faktiska kortnummer aldrig delas eller överförs. Detta är särskilt viktigt nu när kortbedrägerierna har ökat.
 • Biometrisk säkerhet: De flesta mobila plånboksappar kräver biometrisk verifiering, som fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, för att genomföra en betalning.
 • Tvåfaktorsautentisering: För att lägga till eller ändra information om ditt kort kan det krävas en andra form av verifiering, såsom en engångskod skickad via SMS.

Med dessa säkerhetsfunktioner kan du som användare känna dig trygg med att använda dina digitala kort för dagliga transaktioner.