Kreditkort för företag

Det finns mängder av kreditkort för företag, här är lite tips på vad du ska titta efter när du läser om de olika kreditkorten.

Tänk kostnadseffektivt utifrån ditt eget behov och hur du gör affärer eller inköp på ditt företag. De flesta kort har räntefri kredit, ofta upp till 50-60 dagar, flera av företagskorten har bonussystem och rabatter eller försäkringar.

Kreditkort för företag

Ibland kan man undra över vad som är bäst då du tillfälligt behöver fylla på likviditeten. Kan det vara kreditkort, annan företagskredit eller ett företagslån som är bästa lösningen för ditt företag?

Ofta är kreditkort en bra lösning om man behöver tillfälligt utökad likviditet och håller sig inom den räntefria kreditdelen. Du kan göra inköp för ett högt belopp och sätta tillbaka pengarna månaden efter, detta ger en bra frihet i företaget. Det är också bra om du har personal eller kollegor som har kostnader i tjänsten, de kan på samma sätt använda ett kreditkort.

Kreditkortet är smidigt eftersom kortutgivaren betalar utgifterna och fakturerar kortinnehavaren i efterhand. Det dokumenteras automatiskt varje gång du använder företagskortet och du betalar inga fakturaavgifter.

Att tänka på

När du ska välja företagskort ska du förstås utgå ifrån ditt företags behov. Du behöver se över vilka kostnader och förmåner de olika korten har. Titta inte enbart på kortets årskostnad eftersom tjänster, exempelvis försäkringar kan ingå som du annars betalar separat för. Om du behöver flera företagskort ska du också tänka på avgiften per extrakort, är detta gratis eller kommer varje kort du vill lägga till att bli en merkostnad?

Räkna ut hur stor kredit du behöver och ansök om det beloppet till banken eller kreditgivaren. Denne beviljar önskad kreditgräns eller kanske ett lägre belopp. Vissa kreditkort kommer med fasta erbjudanden. Har du just startat ditt företag kan det vara lönsammare att ta ett företagslån med lägre ränta, och istället ansöka om en lägre kreditgräns på kortet. Detsamma gäller om du vet att du kommer att ha behov av större kapital, eller investera i företaget, i dessa fall är ett företagslån bättre.

Företagskortet fungerar utmärkt att använda inom EU, men om du vill ha ett mer globalt kort behöver du kontrollera att kreditkortet fungerar tillfredsställande utanför EU, samt med vilken avgift. Det varierar kraftigt med valutaväxlingspåslagen mellan kreditgivarna.

Att välja företagskort

Det är en bra investering att ha ett kreditkort för företag, det ger också ett bra underlag för din bokföring. Det finns andra fördelar som försäkringar, reseförsäkringar och till och med olycksfallsförsäkringar hos vissa. Se över vilka villkor och förmåner du kan få hos banken eller kreditgivaren. Här nedanför följer några av de bästa exemplen på företagskort.

Eurocard Corporate Gold.
Utgivare: SEB-kort Bank AB.
Tillgängligt överallt. Reseförsäkring och olycksfallsförsäkring. Shoppingrabatter. Egen kort-app medföljer. Kreditgräns: 200 000 kronor, 45 dagar räntefritt, ränta 16,26%. Årsavgift 525 kronor.
Eurocard har också ett företagskort speciellt för nystartade företag.

Re:member Flex.
Utgivare: Entercard Group AB.
Reseförsäkring med avbeställningsskydd. Shoppingrabatter. Kan kopplas till Apple Pay eller Samsung Pay. Kreditgräns: 100 000 kronor, 56 dagar räntefritt, ränta 9,74%-24.74%. Årsavgift: 0 kronor.

Danske Bank Direkt och Swedbank Kreditkort har också erbjudanden som ligger i topp. Det finns även andra kreditgivare som traditionella banker och exempelvis Resurs, Norwegian och Svea. Svea erbjuder ett flexibelt Superkonto för företag där det ingår ett kreditkort med en kredit upp till 100 000 kronor, men det går att kvalificera sig för högre belopp efter ditt behov.