Kreditkort – hur fungerar det?

Credit card

Att betala med kort är fortfarande väldigt populärt, trots enkla lösningar för mobilbetalningar. Det finns också ganska många olika kort som du kan använda, men vanliga bankkort och kreditkort är fortfarande det allra vanligaste. Med ett kort som har en kredit får du möjligheten att ”låna” pengar.

Det är lätt att komma igång med dessa och det är inte utan anledning som många vill ha ett. Det finns däremot ett par fallgropar och inte alla kort är bra att ha heller. Gå därför igenom våra råd innan du skaffar ett, då slipper du missförstånd och bekymmer.

Så kommer du igång med ett kreditkort

För att få ett kreditkort så måste du först ansöka om ett från en bank eller ett företag som erbjuder dessa kort. Det är inte svårt att hitta och det finns ganska många alternativ idag. Vi rekommenderar att du funderar över dina egna krav och behov, annars finns risken att du tar ett onödigt dyrt kort eller ett som har en mängd förmåner du aldrig kommer att använda.

Att ansöka är väldigt enkelt och oftast gör du det direkt över nätet. På svenska företag kan du till och med använda ditt BankID för att skriva på papperna digitalt. Det tar däremot alltid ett par dagar eller någon vecka innan du får hem kortet i brevlådan. När du väl har fått det så kan du behöva aktivera det, läs därför igenom de papper som kom med kortet.

Håll reda på kreditlån

Visst, kreditkort kan vara väldigt smidiga eftersom du får en kredit som du kan använda dig av. Det du däremot måste tänka på är att krediten alltid ska betalas tillbaka, ofta med en ränta. Om du inte är försiktig finns det alltid en risk att du landar med skulder eller extremt dyra kreditlån som måste betalas tillbaka.

Du kan idag se över krediten direkt över nätet, oftast genom ett konto som du får på företagets sida i samband med att du ansökte om kortet. Använd det här kontot för att hålla reda på hur mycket av din kredit som du har använt, hur mycket du är skyldig och när det ska betalas tillbaka. Tänk på att räntan kan få summan att växa väldigt snabb, så det är bäst att betala tillbaka pengarna så snart som möjligt.

Hitta det bästa kreditkortet

Innan du ansöker om ett kort så ska du såklart hitta det bästa kreditkortet för dig och din livsstil. Vilket som är bäst beror mycket på din ekonomi och vanor. En del kort kommer till exempel med en mängd fördelar för den som reser mycket, om du inte reser så är det här alltså ett dåligt alternativ.

I Sverige har vi väldigt många företag som erbjuder olika kort och det är därför viktigt att du ser över jämförelserna innan du ansöker om något kort. Det är snabbt att se över de olika alternativen genom jämförelser och du får då all den information du behöver för att kunna ta ett beslut om vilket kort som passar just dig.