Allt du behöver veta om olika betalningsmetoder på nätet

Om du handlar på nätet eller ska öppna en webbutik så finns det goda skäl till att förstå de olika betalningslösningarna som finns på nätet. Förr var du ofta begränsad till kort, e-plånbok eller pappersfaktura, men idag finns det många praktiska alternativ. De flesta känner antagligen till metoder som PayPal, Skrill och dylikt, men dessa är fortfarande bra alternativ för den som är van vid dem.

Betalningsmetoderna som finns tillgängliga beror på företaget

Beroende på hur ett företag löser sina betalningar så kommer det att finnas olika betalningslösningar tillgängliga. Om man använder en betalningsförmedlare som Svea till exempel så kan företaget erbjuda allt från bankbetalningar till faktura och delbetalningar.

I Sverige ser man också ibland Qliro. Det här är egentligen ett låneföretag som erbjuder smidiga betalningar bland annat genom deras egen app. Du beställer en vara och kan sedan välja hur du ska betala, vilket innebär att du också kan köpa på avbetalning genom Qliro, vilket kan komma till hands om man ska köpa dyrare teknikprylar eller sådant.

Klarna är också en sådan tjänst som erbjuder dig att betala direkt via bank, faktura eller att delbetala. Klarna är också det största företaget om man jämför med de två andra vi nyss gått igenom. Vilken som är bäst är svårt att säga, men det är inte heller så att företag erbjuder mer än en av dessa alternativ på sin sida.

Mobilen är idag en plånbok

Idag så använder allt fler mobilen för att betala. Det finns ganska många anledningar till att göra det men det är framförallt väldigt smidigt. För att göra en betalning via din mobil så behöver du en tjänst som exempelvis Swish. Förr behövde du ange ett nummer när du skulle göra en Swish-betalning men idag går det bra att göra det med hjälp av ditt personnummer. Betalningen skickas då direkt till Swish där du sedan bekräftar den via mobilen.

Betalningar över mobilen är smidiga och är snabba att utföra. Om man har fingeravtrycksläsning på mobilen så kan du göra det hela ännu snabbare men också säkrare. Om det är Swish så går du till exempel bara in på appen, sedan får du automatiskt upp betalningen som ska utföras och du läser då av ditt finger.

Du kan också använda betal- och kreditkort om du föredrar det

Betal- och kreditkort har funnits ganska länge nu och det är inte utan anledning. Det är en säker betalningsmetod där en del av skyddet också kommer från banken där du har kortet. Det är också till viss del av vana som många föredrar att använda kort, men det är knappast något negativt.

Förr behövde du manuellt ange ditt kortnummer och andra väsentliga uppgifter, men det finns idag program som snabbar på det här. Många webbläsare erbjuder dig till exempel att spara dina kortuppgifter på datorn, då kan du automatiskt ange dessa nästa gång som det blir aktuellt.

Eftersom alla har ett kort genom sin bank och de allra flesta kort idag kan användas över nätet så är det här alltid en bra betralningslösning att ha i åtanke.