Skillnaden mellan Visa & Mastercard

När det gäller kreditkort finns det två stora aktörer på marknaden: Visa och Mastercard. Dessa två företag var tidigt ute på en marknad som skulle bli alltmer konkurrensutsatt. En bank eller ett finansinstitut kommer bara att utfärda kort från en av dessa koncerner, så det är viktigt att veta vilka som är vilka och vad de gör.

Den största skillnaden mellan Visa och Mastercard är vad de gör när du använder dem. Detta kan sammanfattas med frasen ”det ena är inte bättre än det andra” eftersom varje kort har sina fördelar, beroende på hur du använder det.

Vilket som är det bästa kreditkortet 2023 är omdiskuterat men Buffert påtalar att vissa är mer lämpade för resor.

Visa mer accepterat

Som man kan förvänta sig är Visa-kort mer allmänt accepterade över hela världen än Mastercard. Det betyder att om du reser, blir bjuden till din vän i en annan stad eller ett annat land eller ska handla i en butik som inte tar emot kreditkort där du bor, kan Visa tjäna dig bättre än Mastercard.

Vänta lite! Varför? Eftersom Visa är mer globalt accepterat enbart på grund av den större andelen nätverksregler som företagen följer – en nätverksregel är en policy som en handlare följer – till exempel ”Om jag accepterar Visa måste jag skicka varorna inom 24 timmar efter att jag har fått betalningen” Om ett företag följer denna regel och du betalar med Mastercard, kan de avvisa det.

Fler regler innebär mer acceptans över hela världen. Det finns till exempel 136 länder där Visa accepteras och endast 89 länder där Mastercard accepteras, varav 37 kräver någon form av ytterligare dokumentation, till exempel din adress eller ditt viseringsnummer – så tänk på det när du reser!

Fördelar med båda

Det finns också en fördel med att ha båda korten. En fördel med att använda båda typerna av kreditkort är att det finns skydd mot bedrägeri och stöld. Detta innebär att om någon får tillgång till ditt konto men inte har din PIN-kod, kommer du inte att hållas ansvarig för några pengar de tar ut.

Du kan vanligtvis välja om du vill ha det extra skyddet eller inte när du ansöker om varje kort, men det är värt att undersöka om du har tappat bort din plånbok!

Mastercard är även sugen på att gå in i kryptovärlden.

Detta är vad Visa eller Mastercard gör när du använder kortet

Visa och Mastercard erbjuder båda belöningsprogram – med bättre fördelar beroende på hur ofta du använder dina kreditkort. Om du alltid spenderar pengar på ditt kort, varför inte få något tillbaka? Belöningsprogrammen omfattar i allmänhet gratis flygmil för att köpa matvaror, cashback på vissa varor som bensin, presentkort från butiker vid födelsedagar osv. Vissa erbjuder till och med belöningspoäng som kan lösas in för att betala av skulder eller ges som gåvor. Återigen handlar det här om personliga preferenser och hur mycket du spenderar på ett kort.

Fördelarna med att ha båda korten är att de ger ett bättre skydd mot bedrägeri och stöld om du förlorar din plånbok eller om någon får tillgång till ditt konto utan din PIN-kod, samt belöningsprogram – inklusive gratis flygmil för att köpa matvaror, cashback på vissa varor som bensin, presentkort från butiker på födelsedagar etc. Vilket ska jag välja?

I slutändan handlar det om personliga preferenser för de flesta människor. Om du planerar en resa inom det närmaste året eller så och inte har ett Mastercard, ansök om ett!