En bra VPN-tjänst har många användningsområden

Virtuella privata nätverk har många användningsområden och används till exempel i många företag. Där kan det vara viktigt att alltid vara uppkopplad genom en VPN för att företagshemligheter och konversationer inte ska läckas ut. Företag har ofta sina egna VPN-tjänster som är installerade på företagets nätverk eller på de anställdas datorer.

Men varför ska man egentligen använda ett VPN som privatperson? En VPN-tjänst är ett viktigt verktyg för att komma åt innehåll och hålla din personliga data säker på publikt Wi-Fi. Men även om du är uppkopplad hemma kan en VPN-tjänst komma till nytta.

Surfa säkert och privat

Ju mer digitala våra liv är, desto större risk är det att vår personliga information är i fara. Det kan alltid finnas någon som kan se eller spårar din aktivitet på webben, som till exempel hackare som vill ha dina personuppgifter för att begå brott eller företag som samlar in data för att tjäna pengar.

VPN-tjänster hjälper dig att surfa säkert genom att kryptera din anslutning och dölja var du befinner dig. Allt du gör är krypterat så länge som du är uppkopplad, så ingen kan se vad du gör när du surfar på webben. Många VPN-tjänster låter dig välja server själv, vilket innebär att du blir tilldelad en IP-adress som gör att det ser ut som att du befinner dig i ett annat land.

Ett VPN är mindre nödvändigt hemma än när du är uppkopplad på ett publikt nätverk, eftersom ditt hemnätverk innehåller säkerhetsskydd som ett användarnamn och lösenord för att logga in. Men många använder fortfarande ett VPN hemma för att förhindra att de spåras online eller för att streama innehåll som är geografiskt låst.

På ett osäkrat offentligt Wi-Fi-nätverk kan hackare enkelt fånga upp allt du skickar och tar emot. Även om det mesta av din internettrafik är ganska ointressant, kan den innehålla känslig information som dina bankkontouppgifter, kreditkortsnummer eller inloggningsuppgifter.

Är gratis VPN en bra idé?

Det finns många olika VPN-tjänster och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Utöver de olika betaltjänsterna finns det även gratis VPN som kan räcka i vissa fall. Ska du bara använda en VPN-tjänst då och då kan det räcka att koppla upp dig någon enstaka gång på en gratis VPN. Men om du ska använda tjänsten ofta räcker gratisversionerna ofta inte till. Det finns ofta en begränsning på hur mycket data du kan använda och vilka servers som är tillgängliga.

VPN för att streama innehåll

VPN för streaming används till exempel av utlandssvenskar som vill se på svensk TV i sitt nya hemland, eller svenskar som vill få tillgång till andra länders mediautbud.

Ska du använda en VPN för att streama innehåll från andra länder som är geografiskt låst måste du ha en VPN som fungerar för de olika streamingtjänsterna. Läs till exempel en djupgående jämförelse mellan NordVPN vs ExpressVPN för att se hur de två mest populära VPN-tjänsterna fungerar om du vill streama från stora mediaplattformar. Det är inte alla VPN som fungerar med plattformarna, så det är viktigt att du väljer en som fungerar oavsett ifall du använder Prime, HBO, Netflix eller någon annan mediakanal.